11 Şubat 2011 Cuma

KUR’AN I LATİNCE HARFLERLE OKUMAK

Birileri çıkıp Kur’an Latince harflerle okunamaz diyerek Arap harflerle yazılmışını bilmeyenlere bu yolu kapamakta. Taklit ehli olanlar da hemen bu fetvayı tekrar etmeye başlıyorlar. Anlatalım efendim.

Önce bir Türk’ü hele hele 30 – 40 ın dan sonra ayn çatlatarak gayn gaglatarak Kur’an okuması kolay kolay mümkün değildir. Tıpkı Fransızcayı, bir Fransız gibi telaffuz edemeyeceğimiz gibi. Bir dilin şivesi belki aynen uygulanamaz ama insan o farklı dilde yine de anlatır derdini. Ama her kelimeyi onlar gibi telaffuz edemez. Arap gibi harfleri de çatlatamaz. Bu bir.

İkincisi de esas önemli yanına gelelim, Kelimeler, beyinde görsel algılamanın sonucun da tekrarlanır ve sonra dile düşer. Bakın bunu lütfen iyi anlaya çalışın.

Göz harf şekillerini beyne ulaştırır bir elektrik sinyali olarak belli bir dalga boyu olarak. Beyin o dalgayı deşifre ederek veri tabanındaki harflere benzetir ve hayal merkezinde el Musavvir ismi manasınca suretlendirilir, görüntüye dönüştürülür. Sonra da dile yollar gırtlaktan geçirerek. Dil olayın en son safhasıdır. Önemli olan beynin o kendisine gelen elektrik mesajında ki, elektrik dalgasındaki anlamı deşifre etmesidir. Şekillendirmesi değil.

Buraya kadar olan işlem dünyanın her yerindeki insanda ortak işlemken gırtlaktan dile uzanan kısım yöreye göre değişkendir. Önemli olan, beyne ulaşanın anlamıdır düşünen beyinler için. Olayın anlamsal derinliğine giremeyenler ise dile veya göze dayalı materyalist bakışla konuları değerlendirirler dini anlarlarken. Dolayısıyla siz Kur’an kelimelerini kolayınıza gelen kelimeler hangi harfle yazılmış olursa olsun okuyun. Esas önemli olan yanı o kelimelerin anlamlarını öğrenip değerlendirmeye çalışmaktır..

Cumanız mübarek olsun.

Kaynak; Ahmet Hulusi