14 Ekim 2011 Cuma

MESNEVİ SOHBETLERİ -12 – DOST - ARKADAŞ

Hz. Mevlana beytinde;

Ney gibi hem zehir hem panzehir; hem arkadaş, dost hem de Ney gibi bu yolda çok istekli olan şeyi kim görmüştür. Der.

Bildiğiniz gibi ney’in hüzünlü sesi dinleyenin duygusal haline göre hem huzur ve teselli bulurken başka birinin hüznünü artırmakla etkisini gösterir. Dinleyen dünyaya meyl etmiş heva ve hevesinde biri ise o kişide şehvani ve hayvani duygularını artırır. Fakat gönül gözü açık olan biri dinliyorsa kalbindeki gaflet zehrinin panzehiri durumu yaratır. Çünkü duyacağı o ayrılık hüznünü daha da artıracağı için Allah’ı hatırlayacak O’na yakînini artıracaktır.

Keza Ney iyi bir arkadaştır ve dinlenilmeye arzu ve istek duyulur. Torbasında asılı durmasından ziyade neyin etkisi üflenip dinlemek suretiyle etkiler. İşte bu yüzden Allah dostları ricaullah’ dan çıkan sözlerde  şekavet ehline zehirleyici hale gelmesine rağmen gönül kulağı ile dinleyenlere şifa tesiri gösterir.

Yine o Allah dostları kalbî hitaba yatkın olan ve terakkiye karşı yetenekli olanlarla sohbet edip arkadaş olurlar. Hatta öylelerini daha çok tercih ederler.

Allah Resulü de  rast geldiği ashabı durup konuşur iltifat ederdi. Hatta konuştuğu kimse dönüp gitmeyene kadar onu terk etmez, yoluna devam etmezdi.

Allah bizleri de Allah dostlarının sohbetlerine düşkün, kalbi gelişmeye müsaitlerden eylesin inşallah.

          Cumanız Mübarek ola.