21 Ekim 2011 Cuma

MESNEVİ SOHBETLERİ -13 - MEŞAKKATLİ YOL

Hz. Mevlana bir beytinde;

Ney kanlı bir yoldan bahseder mecnunane aşkları hikaye eder.

Şeklinde ifade etmiş. Yine Hz. Mevlana İnsanı kamil ile ney arasında ki benzerlikleri ifade etmeye devam ediyor. Henüz mesnevinin başında Ney’in kamışlıktan kesilip, vatanından ayrı düşmesi, bağrının delinmesi gibi değişikliklere uğrarken ki aşamaları kanlı bir yola benzetiyor.

İnsanların çoğu dünyaya meyl ettikleri için kalpleri bu ilahi muhabbetlere düşkün değillerdir. Halbuki Allah dostları bu ilahi muhabbetlere Mecnunane düşkündürler.

İnsanı Kamil de gerek başından itibaren dünyaya gelirken, gerek dünya aleminden ukbaya giderken kanlı ve zorluklarla dolu yollardan geçmişlerdir. Gelirken artılık hasret acılarına, giderken de birçok mücahedelere göğüs germişlerdir. Allah Resulünün Ölmeden önce ölünüz.” Emri gereği kendi ihtiyar ve iradesini hatta tüm varlığını bu yolda feda eylemiştir.

Allah’ın cemalinin aşıkları, o ebedi buluşmaya ve ebedi mutluluğa kavuşmak isteği ile bu fani hayattan bile usanırlar. Onlara Kur’an;

Şüphesiz ki Allah müminlerden nefislerini ve mallarını cennet mukabilinde satın almıştır." (Tevbe/111)

Ayeti ile yol göstermiş, çabalarının boşuna olmadığı sözünü vermiştir.

Allah cümlemizi dünyadaki geçici zorluklara dayanan, Nefsini ve tüm varlığını Allah’a vakfeden kullarından eyler inşallah.

Cumanız mübarek ola. 


Kaynak; Mesnevi