18 Aralık 2014 Perşembe

İNFAK, NİFAK, ZEKÂT, SADAKA




        İslâm’ın şartı da öyle beş falan değildir İslam’ın şartı beş midir? Nedir? Namaz kılmak oruç tutmak vs. Ooo.! Ne kadar güzel adam yatıyor aşağıya, yatarken de namaz kılıyor bitti. Uykuya orucu tutturuyor, zekâtı da zaten vermiyor. Diyor ki Kârdan verilecek, arabadan olmaz, evden olmaz, arsadan olmaz, araziden olmaz, yatırımdan olmaz. Nereden olur? Kenarda paran varsa ondan. Yahu ondan ne olur, şaşırıyorum vallahi ya, yani bu toplum zekâtı kavramadı, zekât vermiyor bu adamlar. Kabahat onların değil bizim. Adam soruyor hocam nereden zekât vereceğim? Hoca da nereden zekât vermeyeceklerini anlatıyor. Yahu adam nereden vereceğim diye soruyor, anlatsana doğru dürüst.
Bir şey yok vermeyecek. Alıyor Aksaraydan bir arsa bunun zekâtı yok, alıyor 500 milyara bir araba bunun da zekâtı yok, ya diyor 10 katlı bina? Bunun da yok.
Zaten para getiren bunlar, ondan sonra da bir ateist kalkıp diyor ki İslâm’ın sosyal hayata dair çözümleri çözüm değildir. Niye? Zekât kurumu çalıştırılmış olmasına rağmen Müslümanlarda fakirler bitmiyor. Doğru diyor adam, ne diyeceksiniz ona şimdi?
Zekât maldan vergidir kârdan değil kardeşim hiç kusura bakma. Sadece zekât değil bir de bunun infak kalemi var. Adam sadaka vermek sünnettir diyor, yok canım sadaka vermek sünnettir öyle mi? Sadaka vermek nedir? Bir fakir gördüğün zaman elini cebine vurursun orada bozuk para varsa ver. Bozuk paradan kurtulmaktır sadaka. Halbuki sadaka vermek insanın iman iddiasında ki sadakatinin görüntüsüdür. İman iddianda ki sadakatin neyse görüntüsü sadakadır. Sadaka, sadakat aynı kökten gelir.
İnfak nedir? İnfakı da gündemimizden çıkardık, zekâtın kelimelerinin içini boşalttık. İnfak bir garibanın yüreğine kimse görmeden gizliden yol bulmak demektir. Nefak kelimesi tünel demek. Nefak, nefek, nifak, infak aynı kökten geliyor. Ne diyor hocam? İnfak, nifak’ın panzehiridir, ne muhteşem bir tespit değil mi. Yani gelde şimdi şapka çıkarma, nasıl saygı duymayasın buna.
Şimdi mesela düşünün Münafikun suresi 11 ayet. 8 ayeti münafıklardan söz ediyor, 3 ayeti infaktan söz ediyor. Şimdi bir Müslüman’ın nifak ve infak ilişkisini kurması gerekmez mi Allah aşkına yani. Münafık olmak istemiyorsan infak kalemini çalıştıracaksın demektir bu kadar basit.
Ne vereyim? Ne vermen gerekiyorsa hepsini vereceksin. Öyle 1/40 falan, ne kırkta bir züğürdün zekâtıdır diyor Hz. Ali. Yani %2.5, ha verdin ha vermedin. Yani gerçekten çok küçük bir rakam. Ama adamın kafasında infak kalemi yok ki, hiç sadakayı düşünmemiş ki, bütün yükümlülüğü zekâttan sanıyor.
Bakın ben size söyleyeyim, yanlışsa hocam düzeltsin, gün gelir sadaka ve infak zekâttan daha önemli olur, daha farz olur, daha vazgeçilmez olur. Çünkü vereceğin kırkta bir iş görmez, gün gelir hepsini vermen gerekebilir. Ne yapacaksınız, neye sıkıştırıyorsun bunu kırkta bire, olmaz.
Kur’an ın her zaman söylüyoruz dedikleri var bir de demek istedikleri var. Demek istediğinden bakmazsanız anlamazsınız. Demek istediğine bakmayan adam Kur’an ın derdiyle dertlenmeyen adamdır hiç kimse kusura bakmasın. (Mehmet Okuyan Cuma hutbesinden)