20 Eylül 2008 Cumartesi
MÜBAREK AY, GÜN, VE SAATLER NEDEN ÖZELDİR?
İnanç dünyamızda özel günler, vakitler vardır. Bunların âdet olarak anıldığı, kutlandığını düşünürüz. Bugün bunlar hakkında sohbet edelim istedim.
İnançlarımızın kaynağı olan Kuran ve Allah Resulünün beyan ve uygulamalarını esas aldığımızda işaret edilmiş çeşitli vakitler vardır. Bu vakitler üç kısımda incelenebilir.
1 – Senede bir gelen özel vakitler. Mesela, Haram aylar, Ramazan, kandil geceleri, Bayramlar, Arife günleri gibi. Bilhassa Kadir gecesi özeldir. Bu gecenin özel olduğunun kaynağı bizzat Kur’an dır. (1, 2 )
Hazır konusu açılmışken bir hatırlatma yapmak istiyorum. Geçen yıl Kadir gecesi ile ilgili yazımda (A) İmam Şar ani Hz. erinin açıkladığı, ramazanın başlama günlerine göre kadir gecesi tespiti, Ahmed Hulusi gibi düşünürlerinde aynı fikirde olduğu bilgiye göre bu yıl kadir gecesinin kesin tarihi 20 sini 21 ine bağlayan gecedir. İlgilenenlerin bilmesini istedim.
2 – Haftada bir gelen özel vakitler. Perşembeyi cumaya bağlayan gece ve Cuma günü içinde geçen bir vakittir ki, Cuma ezan ile hutbe arasında olduğu rivayet edildiği gibi, ikindi ile akşam vakitleri arasında bir saat olara işaret edilmiştir. Hatta bu saatte bazı hayvanların etkilendikleri ve farklı davranışlar sergilediği de ifade edilmiştir. Ayrıca Allah Resulü amellerin karşılığının bu günde arz olunduğundan bahisle oruçlu geçirilmesini bile önermiştir.
3 – Her gün tekrarlanan özel vakitler. Güneşin doğmasının az önceki saat, doğduktan biraz sonraki saat, güneşin batmasından hemen sonraki vakitler, gece yarısından sabah namaz vaktine kadar olan saatler özel saatleri teşkil eder.
Mübarek saatler de denilen bu saatlerde yapılan dualar, ibadetler daha değerli tutulmuştur.
Bunun nedeni birilerinin bu böyle olsun demesiyle değil, bizzat Kuran ve Allah Resulünün, daha sonraları onun vekilleri olarak kabul ettiğimiz kalp gözü açık alimlerin tespitlerinden sonra kabul edilmişlerdir.
İçinde bulunduğumuz Ramazan ayı (4) , Kadir gecesi, (1, 2.), haram ayları (5), Namaz vakitleri (6), Cuma namazı (7) örnekleri Kuran’ın bizzat işaret ettiği özel vakitlerdir.
Böyle vakitlerin değerli olmasına birinci sebep, o anların insan beyninin etkilenim için uygun durumda olduğunun işaretidir. Çünkü Dünyamızdan geçen ve yansıyan ışınımlar insan beyninde farklı etkileşimlere sebep olur. Mesela gündüz öğle saatlerinde güneşten gelen ışınımlar yoğun olduğu için konsantrasyon bozuklukları, yorgunluk hissi, uyku isteği oluşması gibi. Ayın dünyaya yakın geçtiği dönemlerde kanın beyne hücum etmesi( Bir nevi med cezir) gibi. Daha büyük çapta etkileşime neden olan yıldız ve galaksilerin konumları ise astroloji alanına girer.
İşte Gerek Kuran’ın gerek Allah Resulünün, ve gerekse ilahi ilimlere vakıf olan alimlerin işaret ettiği bu özel zaman birimleri, insan beyninin diğer zamanlara göre çok daha az bir çalışma ve enerji ile, çok daha fazla pozitif enerji sağlayabilmesini gerçekleştirir, Hatta basiret dediğimiz kalp gözünü açılma konumuna bile getirebiliriz. Onun için ısrarla böyle özel vakitleri değerlendirmemiz öneriliyor.
Aslında vakit birimlerinin yanı sıra mekanlarda farklılıklar arz eder. Kabe, mekan olarak farklıdır, Medine farklıdır diğer yerlerde de enerji çekim alanları farklıdır. (ley hatları) Allah Resulü, Kabe’de kılınan namaz, başka yerde kılınan namazdan yüz bin kat daha değerli olduğunu beyan ederken kastettiği şey, Kabe’de var olan pozitif enerji kaynağının diğer mekanlardan yüz bin kat fazla olduğu, odaklaşma ve açılımlarında çok daha yoğun olacağının ifadesidir. En yoğun olduğu vakit Hacc(Kurban) bayramı arife günü, saat öğle ile ikindi arası, mekan olarak ta Kabe ve Arafat dağının bulunduğu mekandır. O nedenle hacc o zaman diliminde ve o mekanında yapılır. Neyse bunlar farklı konu dağıtmayalım.
Özel vakitlerin diğer vakitlerden ikinci bir farkı da insanın ibadet çalışmaları esnasında odaklaşma ve motivasyon bu saatlerde daha rahat sağlandığıdır. Gece namazı bu nedenle üstün tutulması gibi.
Sonuç olarak mübarek aylar, günler, saatler diye bildiğimiz özel vakitlerde dünyamıza ilahi feyz ve ruhaniyet yayılmakta, Yapılan dualar ve ibadetlerin etkisi çok daha etkili ve pozitif olmaktadır. Böyle zamanlarda insandaki meleki ruh güçlenmekte, nefsin ve hayvani ruhun (İçgüdü ve hormonsan dürtüler)kontrolü çok daha kolay hale gelmektedir. (8)
Allah inanan herkesi bu özel vakitlerin farkında olan ve değerlendirebilenlerden eylesin.
Her şey gönlünüzce olsun.
(1) Kadr suresi; (… Kadir gecesi bin aydan hayırlıdır….)
(2) Duhan suresi ; (… Gerçekten Biz onu mübarek bir gecede indirdik, gerçekten Biz uyaranlarız…)
(3) http://ekabir.blogcu.com/kadir-geceniz-kutlu-olsun_4335481.html
(4) Bakara/185 ; (…Ramazan ayı... İnsanlar için hidayet olan ve doğru yolu ve (hak ile batılı birbirinden) ayıran apaçık belgeleri (kapsayan) Kuran onda indirilmiştir...)
(5) Tevbe/36 ; (Gerçek şu ki, Allah Katında ayların sayısı, gökleri ve yeri yarattığı günden beri Allah'ın kitabında on ikidir. Bunlardan dördü haram aylardır. İşte dosdoğru olan hesab (din) budur…)
(6) Hud/114 ; (..(Ey Muhammed!) Gündüzün iki tarafında ve gecenin gündüze yakın vakitlerinde namaz kıl.)
İsra/78 ; (..Güneşin batıya kaymasından, gecenin karanlığına kadar (belirli vakitlerde) gereği üzere namazı kıl, bir de sabah namazını kıl…)
(7) Cuma/9 ; (…Ey iman edenler! Cuma günü namaza çağırıldığı zaman, hemen Allah'ı anmaya koşun ve alış verişi bırakın..)
(8) Ruhun hakikati ve özellikleri 1 – 2 – 3 – 4 – 5 yazı serisi.