10 Eylül 2009 Perşembe

RIZIK YOLLARI

Geçim yolları ve sebepleri (Ki bunlar ziraat, ticaret ve başka mesleki yollarla sağlanır.) Dilencilerin elinde olan çanaklara benzer. Çünkü Cenab-ı hakkın adet-i ilahiyesi, kul hiçbir çareye, yola, hizmet ve himmete baş vurmadan rızkı onun eline koymak şeklinde cari olmamıştır. Kul elindeki sebepler çanağını harekete geçirip uzatmadıkça Allah ona rızık vermez. (Hurma dalını kendine doğru salla, üzerine henüz oluşmuş-taze hurma dökülüversin.) Meryem/ 25 Sebeplere başvurup çanağını uzatınca da layık olduğu ölçü ve biçimde onun rızkını çanağa koyar.

O halde sebeplere başvurma durumunda olan kimse geçim sebebini belirtilen düzeyde getirmesi vaciptir. Zorunludur. Ama sebebe başvururken dikkatli aziz ve Celil olan Allah’a yönelmeli, sadece sebebe bağlı kalmamalıdır. Nitekim dilenci kendi elindeki çanağa veya açtığı avucuna bakmaz, o çanağa veya avucuna bir şeyler koyan insanlara bakar.

Allah’tan rızık talep etmenin iki yolu vardır. Bunlardan biri;

Kul, sebebe başvururken Aziz ve Celil olan Rabbine bakarsa, o takdirde sebebe baş vurmada Rabbine bağlanmış olur. Böylece sebep onunla Rabbi arasında vuslat anlamını taşır. O böylece sebebe değil, sebepleri kudret elinde tutan Rabbine güvenip dayanır.

Artık Allah izin verdiği sebeple verip alır. Onun nazarında sebeplerin çok ya da az olmasında bir fark yoktur. Çünkü veren sadece Allah’tır. O, birçok sebeple elde edilemeyecek şeyleri bir sebeple vermeye kadirdir.

O halde kişi sebeplere başvururken Allah’tan korkmalı,ve rızık talebinde en uygun yolu takip etmelidir.

Diğerleri ise; Kendilerini sebeplere başvururken bu konuda müsaade edilip edilmediğine bakmadan alıp vermede katledilenlerdir. Çünkü onların itikadına göre, rızık elde etmek, kendilerinin çare, hile ve siyasetlerine bağlıdır. Onların fasit siyasetleri güçlüyse o nispette rızık elde edileceği fikri hakimdir.

İşte bunlardır ki dünya işlerinde tedbirli olmayı ve bu konuda büyük meşakkat ve zahmetlere katlanmayı Allah’a kulluk görevi yapmaya tercih edip bu yaptıklarını helal sayarlar Çünkü onlar Allah’tan olduğu gibi kopmuş, kalplerini başka şeylerle meşgul kılmışlardır.
Her şey gönlünüzce olsun.

Kaynak; El ibriz.