14 Mayıs 2008 Çarşamba

HUY – MİZAÇ – KARAKTER – 4 –

İnsanda huy, mizaç, karakter konusunu işlemeye devam ediyoruz. Aslında konu insani davranış bilimleri içerisinde olduğu için tarihi de insanlık tarihi kadar eskidir. Sosyal yaşam nedeniyle asgari müşterek davranış şekillerinin oluşturulması için bu tür bilgilerin bilinmesi, kontrol edilebilme yöntemlerinin geliştirilmesi çalışmaları her zaman ön planda tutulmuştu.
Gerek doğu ve gerekse batı medeniyetlerini incelediğimizde insan huy ve mizaç konusunda en fazla incelenen dalın astroloji olduğu görülür. Bilhassa güneş sistemi içindeki gezegen ve uyduların yaydığı ışınımların insan beyni üzerindeki etkileri en çok incelenen, araştırılan ve kabul gören bilim dalı olmuştur. Bu blogumda , güneş uydu ve gezegenlerin yaydığı ışınımların insan beyni sinirsel merkezlerde ne tür davranış enerjilerine dönüştüğünü incelemeye çalışacağım.
1 – Ay ; Dünyanın uydusu olarak hepimizin bildiği ay insanda duygusal tepkimeler ılımlı soğuk, ılımlı nemlilik, tabiatının yanı sıra vasıflarından da; zayıflık, acizlik, bilgisizlik, aşağılık, acelecilik, habercilik ve ses olarak tespit edilmiştir. Çevre ile olan ilişkilerimizde en etkili olandır. İnsanın kendiliğinden sevinç ve üzüntü duyması yine ay’ın etkisidir. İçimizdeki çocuk yönümüzdür.
2 – Güneş.; Kişilik ve hayat enerjisi kaynağıdır. İnsanda idrak kavramını oluşturan ışınımların kaynağıdır.Güneşin ışın kaynağı çok güçlü olduğu için yıldılar ve burç kümelerinden gelen ışınımları da manyetize ederek bloke eder. Bu nedenle gündüz onları rahat değerlendiremeyiz. Gece beyin fonksiyonları bu nedenle daha rahat çalışır. İslam’ın da gece ibadet çalışmalarına önem vermesi bu nedenledir. Canlılığımızı temin eden can dediğimiz enerjinin kaynağıdır. Beyin bu enerjiyi alamayacak duruma düşmesi bedenin ölümü olarak adlandırılır. Göz alıcı renkler, gösterişli giysiler, güzel sanatlar la ilgili yetenekler yine güneşin etkisindedir.
3 – Merkür; Düşünce, fikir, zeka, ve fikir değişikliği davranış enerjisinin kaynağıdır. İnsanda hareket, çabukluk, haberleşme, yazı yazma, konuşma el becerileri, acele karar, ani kavrama, hesap, baş kaldırı, hep bu gezegenden yayılan ışınımların insan beyni tarafından algılanıp davranış enerjisine dönüşmesi şeklinde tezahür eder.
4 – Venüs ; Genel olarak sevgi ve adaletin simgesidir. Uyum ahenk, kıymet bilme, çekicilik, takdir etme, muhabbet, dostluk ve güzel şeyler, müzik ve güzel sanatlar becerileri bu gezegenin ışınımlarının eseridir. Ayrıca hayal ettiğimiz şeyleri şekillendirme davranışları da aynı ışınımlardan faydalanır.
5 – Mars ; Küçük ama çok güçlü bir gezegendir. Yörüngedeki hızı oldukça fazladır. Genellikle Vehim gücü dediğimiz, olmayan şeyleri varsayma davranışlarının kaynağıdır. Zannetmeler, sandım kiler, en doğru ben bilirimcilik, acelecilik, saldırı, üstünlük davaları, çabuk bıkma, güç kullanma kendini kanıtlama davranışları marsın ışınımlarının etkileridir.
6 – Jüpiter ; Himmet kaynağıdır. Yani bir şeye ulaşabilmek için gereken gücü yaratan enerjinin. İyileştirme, genişleme, yayılma, içsel gelişme, fedakarlık, kolay affetme, olumlu olma, asalet, maddeden arınabilme, güven verme, abartma, kendini önemli bulma gibi davranışlarımızın enerji kaynağıdır.
7 – Satürn ; Genel olarak disiplin ve maddeci aklın kaynağıdır. Karamsarlık, sıkıntı, madde bağımlılığı, terbiye etme, öğreticilik, ağır fakat pratik olma, donukluk, soğukkanlılık gibi davranışlarımızın güc kaynağıdır.
8 – Güneş sistemi içine sonradan dahil olmuş bir kuyruklu yıldız veya bir göktaşı olarak kabul edilir. Genel olarak İman nuru, azmetme gücü, manevi eğitim, ilim, gerçeği arayış, cesaret ve inanç gücünün kaynağıdır.
9 – Uranüs ; Genel olarak aklın simgesidir. Yalnız madde ötesi değerlere dönük yüksek aklın kaynağıdır. Orijinalite, buluşlar, yenilik ve değişiklikler, reformlar, isyan kışkırtma, kendinin iyi bildiğine inanmak, başkalarının fikirlerini beğenmeme, insanlar üzerinde baskı kurma, sürprizler hep bu gezegenin ışınımlarının etkilerindendir.
10 – Neptün; genel olarak hayal ve sezgi güçlerinin oluşmasını sağlar. Hassasiyet, romantizm, şefkat, inanç, iman, rüyalar, fanteziler, gerçeklerden kaçış, kendine güvensizlik gibi manalardaki oluşumların güç kaynağıdır.
11 – Plüton.; Genel olarak var etme, ve yok etme, mevcut şartları yıkıp tamamen yeni durumlar oluşturma, , gizli işler, şiddet, kin, nefret, olağanüstü güçler, üstün başarı, zorlayıcılık, sex ve ölüm manalarının güç kaynağı bu gezegendir. Bu gezegen kişiye özel durumlardan ziyade geniş insan toplulukları, ülkeleri etkileyen bir güce sahiptir.
12 - Chıron: Bir şekilde güneş sistemi içnine sonradan dahil olmuş, kararsız dolaşan, yörüngesi belli olmayan bir göktaşı , yahut kuyruklu yıldız olarak kabul edilir. Bu gezegenden yayılan ışınımlar İman nuru, azmetme gücü, manevi eğitim, iyileştirme, öze ve Allah'a yönelme manevi değerlşere yönelim sağlayan bir gök cismidir. Madde ötesini hissediş, özgür düşünme gibi konuları simgeler.(Nuran Tuncer, A dan Zye astroloji 1.cilt/329)Buraya kadar insan davranışlarının oluşumunda etkili olan faktörleri inceledik. Artık davranışlarımızın kaynağının beynimizin dışardan gelen değişik ışınımları algılayarak değerlendirip tepki olarak yansıttığını biliyoruz. İnşallah bundan sonra da huy ve mizacımızı nasıl kontrol edebiliriz, İyi huy edinmek için ne gibi çalışmalar yapabiliriz onları inceleyeceğiz.
Her şey gönlünüzce olsun.